Ja nu när alla schampon heter nåt med Super så borde det ju vara plättlätt…

Vi kan börja med att prata om tvättmedel i två olika grupper, alkaliska och bitumena. I vanliga ordalag skulle man kunna säga kemiskatvättmedel och det som kommer ur olja, kallavfettning.

Tittar vi för en kort stund på alkaliska tvättmedel så är det i stort sett det vi använder för tvätt av kläder, i diskmaskinen och i diskbaljan. De olika beståndsdelarna gör vattnet mjukt, minskar ytspänning, och laddar tvättytan med joner. Alltså, man löser inte några smutspartiklar utan man befriar objektet från smuts med vatten. I en diskmaskin eller tvättmaskin så snurrar det i ungefär två timmar för att det ska bli rent, hur länge låter du hojen stå med tvättmedel på? Man kan ju tänka att man har höga krav på sitt tvättmedel… Hjälper det då med att öka koncentrationen? Nej knappast, men låt hellre medlet ligga på lite längre.

Kallavfettning då? Ja den använder man ju till att lösa oljor och fett. Undvik därför all kontakt med kallavfettning på din hoj, var sparsam och begränsa med en trasa eller helst en pensel om du vill ta bort oljefläckar. Allt som ligger lagrat, hjul, kedja, vajrar osv osv är beroende av sin oljefilm, denna försvinner omedelbart om du är där med kallavfettningen.

Hur gör man nu då?

hur-gor-man

Du kommer hem från träningen, trött och hungrig… Hojen går alltid före!
Gör en macka och hoppa i gummistövlarna, nu ska det tvättas.

Börja med att spola av allt löst, lera, sand osv. Spola med lågt tryck, hellre med högt vattenflöde, håll en bit ifrån, man behöver inte ”hyvla” av smutsen. Är hojen ordentligt smutsig måste man ta det flera ”varv”. Man börjar nedifrån och arbetar sig uppåt. Går det så lägg ned hojen på sida för att lätt komma åt under, växla sida.

Till slut börjar man känna igen sin lilla ögonsten och då är det dags att lägga på DustOff. Har du en handspruta så svep strålen fram och tillbaka i kryss så alla delar blir belagda, nu kan du ställa bort flaskan och käka upp din smörgås. Låt det verka i 5 – 10 min utan att det torkar in.

Spola nu av hojen och du ser resultatet ganska omgående om du missat några ställen, då upprepar du bara proceduren helt eller delvis. Man kan med fördel bearbeta lätt med en borste för att få bort en del av den gråa yta som lera gärna lämnar efter sig.